A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Старосалтівської селищної ради Чугуївського району Харківської області

Шоколад: корисні властивості

Дата: 02.07.2025 12:32
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

Щорічно 11 липня відмічається Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Ідея свята виникла в 1995 році у Франції й швидко завоювала багатьох прихильників у всьому світі.

З найдавніших часів шоколад використовувався як напій. За свідченням археологів, перші сліди його активного вживання знайдені на тихоокеанському узбережжі штату Чьяпас, Мексика, та датуються 19-м століттям до нашої ери.

Як відомо, шоколад багатий поживними та корисними речовинами. Чим більше в ньому вмісту какао, тим корисніший продукт. Тому білий і молочний шоколад – лише для задоволення, а чорний – для користі організму.

Ось декілька наукових фактів позитивного впливу чорного шоколаду на організм людини.

Аромат шоколаду стимулює ритм тета-хвиль головного мозку, що сприяє глибокій релаксації всього організму.

Завдяки шоколаду стимулюється викид ендорфінів – гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.

Шоколад позитивно впливає на пам’ять, обсяг уваги, час реакції і навички вирішення проблем за рахунок збільшення притоку крові до мозку.

При вживанні шоколаду, покращується циркуляція крові, знижується кров’яний тиск та ймовірність утворення тромбів.

Шоколад має відмінні антибактеріальні властивості, в т.ч. захищає зуби від карієсу.

Масло какао, що міститься в шоколаді, огортає зубну емаль і перешкоджає її руйнуванню.

За допомогою шоколадної терапії підвищують імунітет у тих, хто страждає від синдрому хронічної втоми.

А для поліпшення тонусу шкіри в спа-салонах застосовують шоколадні обгортання.

Існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння.

Чорний шоколад робить нас щасливішими не лише тому, що надзвичайно смачний – це безумовно допомагає, а тому що містить амінокислоту триптофан, мозок використовує її, щоб виробляти серотонін-нейропередавач, який робить нас щасливими.

 

Джерела:

- ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» https://kh.cdc.gov.ua/news/vsesvitnij-den-shokoladu/

- лист Вовчанського відділення Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Вхід для адміністратора